Kitabın Adı: Bilgelik Kılavuzu ve Kurnazlık Sanatı
Yazar: Baltasar Gracian, Çeviren: Ahmet Aydoğan, Say Yayınları, 2019
Kitap, yazarı Garcian’ın 1600’lerden günümüze ışık tutan öğütlerinden oluşuyor. 300 temel öğüt ve bu öğütlerin gerekçelerini içeren paragraflar kendimizi günümüzün rutinleri içinde yakalamamızı sağlıyor. Ancak biz bu kitabı çevirmeni Ahmet Aydoğan’ın kıymetli emeği ve özellikle sunuş yazısı için önermek istedik.
“ ‘Olanların oluşunun künhüne (özüne) erilmez’ esrarından hareketle ona gerçek diyoruz. Onun kendi hakikiliğimiz nispetinde kendimizde tahakkuk etmesine kendimizi bırakmaya hakikat diyoruz. Gerçek insanın kâh aldırmazlığı kâh umursamazlığı ve çok daha kötüsü artık tertip (düzenleme) ve tasallut (sataşma, sarkma) sebebiyle bu kadar savunmasız ve onun bu savunmasızlığına elvermek isteyenin derdi bu kadar derinlerde kalmışken neden hiç kimse çıkıp sormuyor? İnsanların dünyasından sürülüp çıkarılan gerçeğin yerini almaya yeltenen yalan, dolan, desise (aldatma, aldatıcı) düzen iyice katlanılmaz hale geldiğinde devasını bu kadar yüzeyde aramamızı buyuran kim?” (Sunuş yazısından.)
Kitaplarda yer alan öğütlerden birkaçı:
39. Şeylerin olgunlaşma zamanını ve ondan nasıl istifade edileceğini bilmek.
102. Talihin büyük yardımlarının sığacağı büyük bir karın.
108. Gerçek insan olmanın kestirme yolu.
164. Rüzgarı kestirmek için birkaç şeyi havaya atmak.
187. Hoş ve nahoş şeyleri yapmada izlenecek farklı yollar.
218. Asla inatçılıkla değil, yalnızca dikkatli düşünmeyle.
238. Hangi parçanın eksik olduğunu bilmek.
292. İnsanın vasıfları, işin vasıflarından üstün olmalı.
Daha fazlası ve açıklamaları için sizi kitabı okumaya davet ediyoruz. Okumak zenginleşmektir, bizim davetimiz de zenginliğe hakiki ve samimi bir davet.